Bij welke klachten?
Lichamelijke en psychosomatische klachten: buikpijn, hoofdpijn, hyperventilatie, bedplassen (enuresis), problemen met stoelgang (encopresis),…
Gedragsproblemen: woedeaanvallen, snel boos worden, steeds ruzie maken/prikkelbaarheid, pesten, liegen, verminderde concentratie, gebrek aan assertiviteit, hyperactiviteit en impulsiviteit,…
Emotionele problemen: scheiding, rouw, trauma’s, angsten en fobieën, gebrek aan zelfvertrouwen, depressie, schuld, schaamte, verdriet, boosheid, eenzaamheid, dwanggedachten,…
Ontwikkelingsproblemen: slaapproblemen, eetproblemen, hechtingsproblemen, zindelijkheidsproblemen, ontwikkelingsvertraging en /of –stoornis, moeilijk lopende sociale integratie,…
Aangeleerde slechte gewoontes: duimzuigen, nagelbijten, tics,…
Bijzondere eigenschappen: hoofdbegaafdheid, hoogsensitiviteit,…
Problemen gekoppeld aan de adolescentiefase: Wie ben ik? Waar sta ik voor? Waar ben ik goed in? Waar hoor ik bij?…
Moeilijkheden in de thuiscontext, sociale context,…
Diagnostiek: AD(H)D, ASS, belevingsonderzoek, intelligentieonderzoek
Creatieve therapie
Vanuit deze therapeutisch invalshoek wordt er gekozen om creatieve technieken te gebruiken om af te stemmen op het individu. Het is een methodiek om op een andere manier te werken aan wat er moeilijk gaat, het op een andere manier uiten waar het vastloopt om op deze manier het proces tot verbetering in te zetten. Het is een andere taal, een doe-taal, woordloze taal, een speeltaal en een voel-taal die zowel bij jongeren als volwassenen kan toegepast worden. Werkvormen die kunnen aangereikt worden zijn: tekenen, schilderen , bewegingsexpressie, ademhaling – en ontspanningsoefeningen, visualisaties, meditatief boetseren, teksten en muziek , oplossingsgerichte oefeningen, verhalen, drama, symboolcommunicatie,….
Spel- en gesprekstherapie
De gesprektherapie, waar het spreken voorop staat, verschilt van speltherapie doordat spel als middel gebruikt wordt om een kind te begrijpen en te helpen. Speltherapie wordt vooral bij kinderen gebruikt om toegang te krijgen op een aangename manier en om bepaalde moeilijkheden aan te pakken op het niveau en beleving van het kind. Wat ze niet goed onder woorden kunnen brengen, kunnen ze het wel vaak via hun spel laten zien.
Integratieve therapie
Integratieve therapie is een verzameling van verschillende therapievormen. Afhankelijk van het individu past de psycholoog zijn benadering aan aan de noden en de unieke eigenheid van de persoon. Men gaat op een gefundeerde manier de werkzame elementen uit de 4 hoofdstromingen (systeemtherapie, de cognitieve gedragstherapie, de cliëntgerichte-experimentele psychotherapie en de psychoanalytische therapie) gaan combineren.